De Nuki Smart Lock maakt van je smartphone een intelligente sleutel. Het opent automatisch de deur als je thuiskomt en sluit deze weer af als je vertrekt. Er zijn nog maar weinig slimme deursloten voor de Europese markt en eigenlijk maar één systeem waarbij je niet je bestaande cilinderslot hoeft te vervangen. Sinds kort heb ik de Nuki Smart Lock thuis geïnstalleerd en er een aantal weken mee kunnen testen en experimenteren.

Het installeren van het slot ging heel gemakkelijk en was bij mij binnen een paar minuten geregeld. Het systeem gaat over je bestaande sleutel heen en daardoor hoef je niet eerst je cilinderslot of deurbeslag te vervangen door een cilinder met een nieuwe sleutel. Bij nieuwbouwwoningen is dit vooral relevant omdat alle sloten met één sleutel ontgrendeld kunnen worden en je juist overstapt op een slim deurslot om van je sleutels af te komen, niet om er weer één extra te bij krijgen.

Afhankelijk van de lengte van je cilinder gebruik je één van de twee meegeleverde bevestigingsplaten. De eerste gebruik je wanneer je cilinder 3 millimeter of meer uit steekt. Deze plaat klem je met 3 inbus schroefjes vast op de cilinder. De tweede plaat gebruik je wanneer je cilinder geheel vlak aansluit op je deurbeslag of wanneer deze minder dan 3 millimeter uitsteekt. Deze bevestigt zich met een plakstrip. Vervolgens doe je de sleutel in het slot en klik je de Nuki er overheen en ben je klaar voor het eerste gebruik. Easy!

Na het downloaden van de Nuki app kun je het slot koppelen aan de app en indien je voor de Nuki + Bridge combi gekozen hebt kun je ook de bridge gaan koppelen. Uit veiligheidsoverweging zul je het koppelen altijd handmatig op het slot moeten bevestigen door de knop 5 seconden ingedrukt te houden. Hierdoor kan men niet op afstand een poging ondernemen om te pairen. In combinatie met de bridge is het mogelijk het slot op afstand te vergrendelen of ontgrendelen via de app. Eenmalig stel je de locatie in op de kaart, zodat ook de locatie gebaseerde functies gaan werken.

In de praktijk

Wanneer je in de ochtend vertrekt activeer je via een dubbelklik op de knop, de Lock ‘n’ Go functie, wat automatisch het slot ontgrendeld en bij je vertrek, na 20 seconden het slot ook weer vergrendeld. Het is ook mogelijk om dit via de app te activeren, maar ik vind het gemakkelijker om dit op het slot te doen als je een beetje haast hebt.

Mocht je toch vergeten zijn het slot te vergrendelen en ben je in het bezit van de bridge, dan krijg je na ongeveer 100 meter een notificatie via de app met de vraag of je alsnog je deur wilt vergrendelen.

Als je in de avond terug komt en je bent binnen een straal van 100 meter, dan krijg je een notificatie via de app, je kunt dan met een druk op de knop je voordeur openen of indien je ‘Auto Unlock’ geactiveerd hebt, zal het slot gaan zoeken naar je telefoon zolang je binnen de straal van 100 meter bent. Wanneer je dan bij de deur komt en binnen de Bluetooth radius komt, zal de deur automagisch openen. In de praktijk zit er nogal wat variatie in de tijd dat het slot je detecteert. In mijn verschillende tests de afgelopen 2 weken varieerde dit van 4 tot 15 seconden, gemeten vanaf  het moment dat ik stil stond voor de deur. Hier kan dus nog veel geoptimaliseerd worden, want eigenlijk wil je dat deze al open gaat voordat je stil staat voor de deur. In de beta versie van de app zijn hier weer optimalisaties in doorgevoerd. Na de release van deze versie zal ik dit natuurlijk meteen testen.

Ook kun je via de app personen toegang geven tot je woning, eventueel op gezette tijden. Ook is het mogelijk een eenmalige toegang te verschaffen. Alles wordt overzichtelijk bijgehouden in een logboek in de app.

Homekit integratie

Hoog op mijn wensenlijst staat HomeKit integratie. Gelukkig heeft Nuki al aangegeven hiermee bezig te zijn. Helaas doen ze nog geen uitspraken hoe, en wanneer dit beschikbaar komt. Waarom dit zo hoog op mijn wenselijst staat is dat dit het mogelijk maakt de Nuki via Siri te bedienen, bijvoorbeeld door te vragen: “Hey Siri, doe mijn voordeur op slot.” of “Hey Siri, is mijn voordeur vergrendeld?”. Ook zal hiermee het slot beschikbaar zijn in de Woning app en kun je het slot opnemen in je bestaande scenes en automatiseringen. Je kunt bijvoorbeeld je automatiseringen zo instellen dat wanneer je zegt ‘Hey Siri, weltrusten’, alle Philips Hue lampen uit gaan, de Netatmo thermostaat in de woonkamer naar 18 graden gaat, de radiatorknop in de slaapkamer naar een comfortabele temperatuur gaat en de voordeur automatisch vergrendeld wordt. Dit alles met één simpel commando.

Pluspunten

  • Geen sleutels meer nodig
  • Tijdelijke toegang toekennen, bijvoorbeeld alleen vandaag tussen 14:00 en 16:00 voor monteur X
  • Via bridge ook op afstand via de app of via web interface te beheren
  • Toegangslogboek
  • Installatie is een eitje en laat geen sporen achter
  • App wordt geregeld bijgewerkt en je kunt je inschrijven om te beta testen
  • Kan overweg met meerpuntssluitingen die via cilinder vergrendelen

Minpunten

  • Aanschaf prijs is aan de hoge kant
  • Nog geen homekit integratie
  • Auto-unlock kan nog wat snelheidsverbeteringen gebruiken

Nuki Smart Lock bekijken