Sinds de aankondiging van HomeKit heeft het nog een hele tijd geduurd voordat de eerste devices werden aangekondigd. De geruchten gaan, dat dit met de aangescherpte beveiligingseisen van Apple te maken had, en dat de verschillende fabrikanten, hun hardware hierop hebben moeten aanpassen.

Maar goed ook, want als je een smart lock op je voordeur hebt geplaatst, wil je er natuurlijk zeker van zijn dat alleen de mensen die jij toestemming hebt gegeven, naar binnen kunnen!

Hoe bevalt het?

‘Hé Siri, weltrusten’. Mijn lampen gaan uit en de thermostaat op 19 graden.

Mijn eerste ervaring met HomeKit en Siri bevalt goed. Ik heb nu mijn hue lampen en thermostaat ondergebracht in een aantal scènes wat het mogelijk maakt om tegen Siri ‘weltrusten’ te zeggen. Dat activeert de scène die al mijn lichten uit zet en de thermostaat terug draait naar 19 graden.

Elke fabrikant die op HomeKit in wilt haken, moet daarvoor voorzieningen treffen binnen de eigen app…

Wat het in het begin wat verwarrend maakt is dat er (nog) geen standaard ‘HomeKit’ app op de iPhone aanwezig is. Elke fabrikant die op HomeKit in wilt haken, moet daarvoor voorzieningen treffen binnen hun app.

Developers schieten te hulp

Gelukkig zijn er een aantal fabrikanten en developers die een zeer complete app bieden waar bijna alle functionaliteit in zit. Insteon, Eve en Home zijn daar voorbeelden van. Eenmaal ingericht, dan kun je via Siri alles bedienen.

Je maakt een huis aan en deze deel je vervolgens op in verschillende zones en kamers. Elke kamer kan verschillende apparaten bevatten.IMG_0537.jpeg

Scènes, zones en kamers…

IMG_0538.jpeg

Scènes kun je zien als een set van acties waarmee je meerdere apparaten tegelijkertijd kunt aansturen. Vooruitlopend, kun je denken aan een scène waarmee de binnenverlichting uit gaat, de tuinverlichting uit gaat, de gevelverlichting op 15%, thermostaat op nachtstand en de deursloten op slot. Dit alles kun je dan met bijvoorbeeld het commando ‘weltrusten’ activeren.

Enkele Siri voorbeelden die ik gebruik

  • Hoe warm is het in de woonkamer?
  • Zet de thermostaat op 20, 5 graden.
  • Maak de lamp in de woonkamer oranje.
  • Zet boven alle lampen uit.
  • Zet de slaapkamerlamp op 15%.

Zoals je ziet zijn er nu al veel mogelijkheden en hoe meer HomeKit apparaten er op de martk verschijnen, hoe uitgebreider de lijst gaat worden.