Draadloze gadgets zijn tegenwoordig niet meer weg te denken en na de aankondiging van de AirPods zijn deze bij mij direct op mijn verlanglijstje beland.

Ondanks dat ze al een tijd op de markt zijn valt het nog niet mee er een paar van te bemachtigen. Sporadische leveringen en lange levertijden. Ook bij Apple zijn levertijden van 5 a 6 weken eerder de regel dan de uitzondering. Per toeval was er net een paar op voorraad waardoor ik deze zonder reserveren direct mee kon nemen. De afgelopen dagen ben ik druk aan het testen geweest.

Gebruiksgemak

Over het gebruiksgemak kan ik heel kort zijn. Er is tot in de puntjes nagedacht en dat laat zich vooral blijken in het gebruik. Het koppelen is zo gemakkelijk als het openen van de case. Op je iPhone verschijnt dan direct de vraag of je de AirPods wilt koppelen. Na het koppelen zijn ze ook direct beschikbaar op je iPad, MacBook, iMac en Apple watch via je iCloud account. Helaas moet je ze nog even apart koppelen aan je Apple tv. Daarna kun je ook het geluid van je film of serie via de AirPods laten lopen.


Wanneer je één van de twee oordopjes uit doet, zal de muziek, film of serie automatisch pauzeren en weer hervatten wanneer je het oordopje weer in doet. Ook Siri kun je gemakkelijk activeren door te dubbeltikken op één van de twee AirPods.

Ze blijven verbazingwekkend goed zitten. Als test heb ik ze de afgelopen nachten ingehouden bij het luisteren van podcasts. Waar ik vroeger nog wel eens wakker werd met de draad van m’n oordopjes op m’n nek en mijn iPhone op de grond door het draaien, zijn deze perfect blijven zitten. Ook mijn iPhone werd niet meer van het nachtkastje getrokken door de draad.

Het geluid is erg goed en zelfs nog wat beter dan de EarPods die standaard met de iPhone worden meegeleverd. Iedereen waarbij de standaard EarPods goed en prettig blijven zitten zou ik de AirPods aanraden. Het is onwerkelijk hoeveel het ontbreken van het welbekende witte snoertje doet. Je zou niet zeggen dat het snoertje zoveel gewicht aan de oordopjes toevoegt, maar nu ik eenmaal weet hoe het is zonder kabel, zou ik niet meer terug gaan. Ze zijn nu zo licht aan je oor, dat je na een half uurtje niet eens meer in de gaten hebt dat je ze in hebt.