Nadat mijn nieuwe HomeKit compatible bridge voor de Philips hue lampen gearriveerd was, ben ik meteen verder gaan zoeken naar mijn volgende HomeKit apparaat en kwam uit bij de Netatmo thermostaat om mijn simpele Honeywell Round te vervangen door een slimmere variant.

netatmo1.jpg

De eerste echte slimme thermostaat op de markt was de Nest. Deze ziet er qua design ook erg gelikt uit en biedt ook zeer veel interessante mogelijkheden. Hij ondersteunt alleen geen HomeKit en aangezien zij een eigen protocol genaamd ‘Weave’ hebben ontwikkeld is de kans dat ze daarnaast ook HomeKit gaan ondersteunen, erg klein.

Het design van Phillipe Stark spreekt me erg aan en de ‘frosted’ look met de accentkleur geven een fris karakter, aan de muur, of wanneer draadloos gebruikt, ook op een kast of tafel.

Het voordeel van het gebruik van een E-ink scherm is dat deze alleen stroom verbruikt wanneer het display moet updaten. De batterij van de thermostaat gaat dus lang mee ondanks dat het scherm altijd aan staat. Veel andere thermostaten daarentegen gebruiken een LCD scherm wat pas aan gaat wanneer je op een knop drukt of in de buurt komt van de thermostaat.

Netatmo_thermostat_face.jpg

Mijn oude thermostaat was bedraad aangesloten en de Netatmo is gewoon op de bestaande bedrading aan te sluiten. Omdat ik de thermostaat graag vrijstaand wilde hebben ben ik gelijk gebruik gaan maken van de draadloze mogelijkheid van deze thermostaat. Daarvoor moest ik wel het meegeleverde relais op mijn Intergas HReco CV ketel aansluiten. Dit was simpel te doen, door de oude thermostaat draad los te halen van de OpenTherm poort en de nieuwe aan de sluiten op de aan/uit poort, omdat de Netatmo geen OpenTherm ondersteunt. De andere 2 draden sluit je aan op de voedingsbron van de CV ketel.

Eenmaal aangesloten begint de thermostaat meteen met het leren van de thermische eigenschappen van je woning. Doordat hij continu de warmte en het stookpatroon in de gaten houdt, leert hij hoe lang het duurt om de streeftemperatuur te bereiken. Ook leert hij hoe lang het duurt voordat de ruimte zijn warmte verliest. Door daarbij rekening te houden met de buitentemperatuur kan de thermostaat dus op het juiste tijdstip de aanloop naar de gewenste temperatuur te nemen.

Het instellen via de app gaat heel gemakkelijk en via een aantal vragen zoals: hoe laat sta je op, hoe laat vertrek je naar je werk, lunch je thuis, hoe laat ben je thuis, weet de app je eerste weekprogramma te genereren en gaat de thermostaat leren op die tijden het huis op de juiste temperatuur te hebben.

Dit aanleren duurde bij mijn woning 7 dagen. De app gaf daarbij keurig een melding dat er een nieuw verwamingsprogramma beschikbaar was waarin de thermische eigenschappen van mijn woning en de weersvoorspelling meegenomen worden.

 

Pluspunten

 • HomeKit compatible
 • Scherm altijd aan
 • Draadloos te plaatsen
 • Mooi design
 • Display is horizontaal en verticaal te gebruiken
 • Inzicht in energieverbruik
 • Uitgebreid forum waar gebruikers tips uitwisselen

 

Minpunten

 • Geen backlight, dus in het donker moeilijk af te lezen
 • App gebruikt webviews, waardoor deze wat minder soepel loopt dan een echte native app
 • Geen geolocatie features, dus geen auto-away mode wanneer je smartphone van huis vertrekt
 • Netatmo zelf niet actief gebruikersvragen beantwoordt op Twitter

Netatmo thermostaat bekijken