Lange tijd heb ik getwijfeld of ik over zou gaan tot de aanschaf van een Roomba. Ik kende niemand in mijn omgeving die er ervaring mee had en was dus wat huiverig of dit de aanschafprijs zou rechtvaardigen. De opkomst van iRobot door de jaren heen heb ik steeds op de voet gevolgd en telkens bij de lancering van een nieuwe Roomba begon het weer te kriebelen. Op een gegeven moment heb ik maar gewoon de knoop doorgehakt.

We zijn inmiddels ruim 2 jaar verder en wat ben ik blij dat ik de sprong gewaagd heb! In meer dan 2 jaar heb ik mijn oude Kärcher stofzuiger nooit  meer uit de kast tevoorschijn gehaald. De Roomba heeft zich dus in mijn ogen ruimschoots bewezen.

De Roomba is in te programmeren zodat deze op vaste tijden, bijvoorbeeld als je aan het werkt bent, begint schoon te maken. Braaf begint de Roomba bij mij elke ochtend om 9:00 zijn vaste schoonmaakronde in de woonkamer. Ik ben dan net vertrokken en kom dan thuis in een schoon huis.

Toen ik mijn Roomba net had heb ik natuurlijk uitvoerig gekeken hoe de hij zijn werk deed, door hem op tijden aan te zetten dat ik thuis was. In het begin is het heel vreemd om te zien hoe hij zijn werk doet. Hij rijdt voor je gevoel kris kras door de ruimte, maar door hem langer zijn werk te zien doen merk je dat hij wel degelijk op de wat moeilijk bereikbare plekken komt. Ook heeft het kris kras patroon het positieve effect dat hij over de meeste plekken meerdere keren heen rijd waardoor hij nog beter kan reinigen. Over de woonkamer van 54 m2 doet hij ongeveer een uur.

routeroute

Bij mij rijdt hij dus 7 dagen per week en doordat ik een hond en twee katten heb moet ik het bakje van de Roomba ongeveer eens in de drie dagen legen. Deze zit dan helemaal gevuld. Je vraagt je echt af waar hij het allemaal vandaan haalt!

In het begin had ik nogal eens last van het probleem dat de Roomba niet terug in zijn dock stond. Dit heeft te maken met mijn IKEA bank. Precies onder het midden van de bank zitten twee stangen. De ruimte daar tussen is precies gelijk aan de breedte van de wielen van de Roomba. Als de Roomba dus onder de bank rijdt en zich exact horizontaal onder de bank door verplaatst, haaks op de stangen, dan vallen beide wielen tegelijkertijd in de tussenruimte. Dit heb ik opgelost door de meegeleverde virtuele muur in deze tussenruimte te plaatsen. Hierdoor vermijd hij tijdens het schoonmaken deze 2 stangen.

Wat ik ook heb gemerkt is dat zwarte meubels minder goed door de infrarood sensoren van de Roomba worden opgemerkt dan ander meubilair. Normaal remt de Roomba netjes af als hij een obstakel nadert en tikt hij zachtjes met de bumper als hij een obstakel over het hoofd ziet remt hij niet af en tikt hij wat harder tegen het obstakel aan. Als je de Roomba laat rijden op het moment dat je je niet in dezelfde ruimte bevindt zul je hier weinig hinder van ondervinden. Beschadigen aan meubilair is nog niet voorgekomen. Mocht je je hier zorgen over maken, of je storen aan het geluid, dan kun je ook altijd een vilt strip op de bumper plakken waardoor de vaart en de tikken gedempt worden.

 

borstelmotor

Ook kom je niet onder een grondige reinigingsbeurt van de Roomba uit. De borstels en de opvangbak reinig ik nu één keer in de maand, door de borstels los te klikken en alle vastgedraaide haren los te halen. In het begin nam ik het hier niet zo nauw mee maar op een gegeven moment hield mijn borstelmotor er mee op. Na contact opgenomen te hebben met iRobot is deze binnen twee werkdagen kosteloos vervangen. Ik ontving een nieuwe borstelmotor samen met twee nieuwe borstels. Top service van iRobot! Sindsdien zorg ik dus een stuk beter voor de Roomba en gaat loopt deze nog steeds als een trein.

Wat ik het grote voordeel vind van de Roomba is dat deze modulair opgezet is. Alle onderdelen zijn super simpel te vervangen. De borstelmotor die ik ontving is na het los schroeven van de onderplaat met vier schroefjes te bevestigen. Mocht er dus buiten de garantietermijn iets defect raken, dan kun je goedkoop, een linker of rechter wiel, zij borstel, hoogte sensor en dergelijke vervangen. Het is zelfs mogelijk om een nieuwe bovenplaat te kiezen als je na een paar jaar op de kleur van de Roomba bent uitgekeken.

Mijn enthousiasme over de Roomba heeft er voor gezorgd dat het afgelopen jaar 4 collega’s ook zijn overgestapt op de Roomba. Ook zij zijn allemaal nog steeds enthousiast!