Sinds vandaag is de samenwerking tussen Sonos en Ikea officieel verkrijgbaar. Ikea heeft speciaal ingerichte ruimtes waar de verkrijgbare varianten van de Symfonisk uitgestald staan. Voor mijn test heb ik er 3 aangeschaft.

Uiterlijk

De kwaliteit en het gewicht van de Symfonisk zijn erg degelijk. Je kunt zien dat er veel tijd en aandacht aan besteed is. Het frontje is af te nemen door zachtjes aan het label te te trekken. In Ikea stijl is het frontje ‘hackable’, zoals veel van hun andere producten. Wellicht komen er dus op korte termijn aftermarket varianten van deze frontjes met nieuwe designs beschikbaar. Je kunt er natuurlijk ook met eigen creativiteit mee aan de slag.

Er zijn maar 3 fysieke knoppen aanwezig en een kleine status LED. De knoppen zul je na de initiële Setup in de praktijk niet zo veel meer gebruiken, het meeste zul je via de app besturen.

Geluid

De kwaliteit van het geluid uit de Symfonisk is wat me nog het meest verbaasd. Bij het prijskaartje van 99,95 had ik mijn verwachtingen enigszins bijbesteld, maar dit. blijkt nergens nodig voor te zijn. Ondanks zijn kleine formaat komt er toch genoeg laag uit de speaker om zich staande te kunnen houden naast mijn B&W 602 S3. Ze zijn zelfs wat helderder dan de B&W speakers. Ze klinken wel wat minder vol in vergelijking, maar absoluut niet verkeerd!

Als je meer speakers hebt kun je ze als stereo paar koppelen. Wanneer je ze samen hoort is het stereo beeld heel ruim en is het geluid een stuk voller. Voor deze prijs is het kopen van een stereo paar zeker het overwegen waard.

Gebruik

Het gebruik en de installatie verloopt via de Sonos app. Het installeren is een kwestie van het koppelen via de app en vervolgens een ruimte te selecteren waarin de speaker komt te staan. Vervolgens kun je de Sonos app gebruiken om muziek te luisteren of je kunt via Airplay 2 gebruik maken van de multi-room functies.

Op iOS en iPadOS is het ook mogelijk de speakers toe te voegen aan de Home app. Hiermee kun je ze als uitvoerkanaal kiezen in de Apple TV en kunnen de speakers opgenomen worden in de HomeKit automatisering. Je kunt dan bijvoorbeeld je favoriete muziek automatisch laten starten op de Symfonisk wanneer je thuis komt, of wanneer je de romantische verlichtingsscene activeert.

Dit doe je door in de Home app rechtsboven op het plusje te klikken en een accessoire toe te voegen. je kiest dan voor ‘Ik heb geen code of kan het niet scannen’. Daarna zie je de Symfonisk in de lijst staan en kun je ze toevoegen aan een ruimte.

De SONOS x IKEA Symfonisk is een mooi eerste resultaat van deze samenwerking en beide partijen hebben al aangegeven dat dit slechts de start is. Laat de rest maar gauw komen, ik ben overtuigd!

Pluspunten

  • Airplay 2 ondersteuning
  • Goedkoopste instapper tot Sonos Multi-room audio
  • Mooi design
  • Audio kwaliteit

Minpunten

  • Ondersteuning via de eigen Ikea Home app volgt in oktober